De niet-gemaakte keuze

Gepubliceerd op 30 januari 2019 om 09:46

Een bepaald type verantwoordelijkheid die niet veel genoemd of herkend wordt, is die van het nemen van verantwoordelijkheid voor de keuze die je niet gemaakt hebt.

Alle keuzes die je niet maakt, worden opgeslagen door het onbewuste. Denk bijvoorbeeld aan het volgende: je staat elke morgen op omdat dit zo hoort. Het is op zich geen probleem dat je hier niet elke morgen bewust voor kiest, maar er moet een balans zijn. Wanneer je je niet goed voelt, maar je staat zonder hiervoor te kiezen toch op omdat je onbewust vindt dat je moet functioneren, dan heb je een verkeerde niet-gemaakte keuze. De niet gemaakte keuze is: ‘Ik kies ervoor om niet in bed blijven liggen en ik luister in dit geval niet naar mijn lichaam.’ Als je over langere tijd te veel verkeerde niet-gemaakte keuzes leeft, ontploft dit een keer.

“Kies je voor het één, dan kies je automatisch niet voor het ander. ”

Een ander voorbeeld is de moeder die zich altijd wegcijfert, waarschijnlijk vanuit het idee dat ze niet anders kan of omdat ze dit zo hoort te doen. Ze moet veel ballen -voor anderen- in de lucht houden en doet dit op de automatische piloot, ten koste van zichzelf. Alle verkeerde niet-gemaakte keuzes: ‘ik kies ervoor om mijn eigen behoeften aan de kant te zetten’, ‘ik kies ervoor om geen hulp in te roepen’, stapelen zich op.

 

Het is het typische gedrag van een twijfelaar. Deze kan zeggen dat zij de verantwoordelijkheid volledig neemt, maar dat is principieel onmogelijk. Zij twijfelt omdat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor wat zij, na haar keuze, gaat missen: rust en energie om in balans te komen/blijven.

 

Jung zag dat als je een verkeerde niet-gemaakte keuze verdringt, deze niet gaat zweven, maar worden opgeslagen in het onbewuste in categorieën met bepaalde thema’s. Wat wij dus in ons dragen zijn alle ervaringen van alle verdrongen niet-gemaakte keuzes. Deze leiden tot thema’s waar we op den duur last van krijgen.

De niet-gemaakte keuzes die zich opgestapeld hebben, verdienen binnen de coaching aandacht en toelichting: kies je voor het één, dan kies je automatisch niet voor het ander en moet je verantwoordelijkheid nemen voor deze niet-gemaakte keuze.

Om inzicht te krijgen in de niet-gemaakte keuzes, kun je een simpele lijst bijhouden waarin je bijhoudt waar je wel voor kiest en waar je niet voor kiest. Als je vervolgens bepaalt dat de gemaakte keuze de prijs waard is, hoeven de niet-gemaakte keuzes zich niet langer op te stapelen in je onbewuste. Dit maakt het leven een stuk lichter en minder overkomelijk.

 

Alle schuingedrukte teksten komen uit: Human Being Management, door Ed Baas

 

Aan de slag met jouw keuzes?


«